Helmi vehnä peitattu

Siemenet / Vehnä /

Helmi vehnä peitattu

Helmi vehnä peitattu

Hintatietoja ei saatavilla

Loppuunmyyty

Helmi vehnä, aikainen ja satoisa.

Kuvaus

Helmi kevätvehnä

Helmi vehnä on erittäin aikainen ja satoisa laatuvehnä erityisesti myllyvehnän tuotantoon koko kevätvehnän viljelyalueella.

Kasvuaika ja korsi

Helmi on yhtä aikainen kuin Anniina ja soveltuu viljelyyn Pohjois-Pohjanmaata myöden. Myöhäisemmän kasvuaikaluokan vehniin verrattuna Helmi tuottaa yhtä suuren sadon kuin Quarna neljä päivää aikaisemmin.

Helmi vehnän kasvuaika on 99,3 pv ja korren pituus 83,2 cm. Lakoprosentti 6,5%

Sato

Helmillä on erittäin korkea satopotentiaali – virallisissa lajikekokeissa Helmi on ollut satoisin aikainen kevätvehnä lähes kaikilla koepaikoilla. III-vyöhykkeellä Helmi on satoisin, ja se erottuu muista aikaisista lajikkeista jo II-vyöhykkeeltä alkaen.
Helmin jyväkoko ja hehtolitrapaino ovat hyvää tasoa. Samoin valkuaispitoisuus ja sakoluku ovat hyvät.

Helmi on huippulaatuinen myllyvehnä, joka soveltuu erinomaisesti leipomoteollisuuden taikinankäsittelyprosesseihin. Kevätvehnien leivontalaatu analysoidaan Eviralla Luken määrittämistä virallisista lajikekokeista. Kokeissa muun muassa Helmin sitkon venyvyys on ollut hyvä ja venytysvastus erinomainen.

Viljelyohje

Vyöhykeluokka I, II, III, IVe
Helmi soveltuu myös savimaille ja menestyy hyvin erilaisissa oloissa.

Helmin pistelaikun ja ruskolaikun kestävyys on hieman parempi kuin muiden aikaisten vehnälajikkeiden. Tähkimisen aikaan tehty tautiruiskutus parantaa sadon määrää ja laatua: Borealin viljelyteknisissä kokeissa vuonna 2017 Helmin hehtolitapaino ja tuhannen jyvän paino nousivat tautiruiskutuksen ansiosta merkittävästi. Helmissä on esiintynyt fysiologisia laikkuja selvästi vähemmän kuin muissa aikaisissa lajikkeissa.

Katso Helmi vehnän lajike-esite

Oma viljelykokemus

Helmi vehnä oli positiivinen yllätys. Aikaisena vehnänä Helmen puintiin päästiin heti syysvehnien puintien jälkeen. Vaikka kasvustot kärsivät veden puutteesta 2019, niin satoa saatiin yli 5t/ha valkuaisen ollessa n. 14%. Helmi vehnän viljelytoimenpiteisiin kuului 1x rikkaruiskutus + 1x kasvunsääde ja 1x tautiruiskutus.