Sampo
Siemenet / Palkokasvit /

Sampo

Sampo härkäpapu

Aikainen härkäpapu

Kasvuaika ja korsi

Sampo tuo markkinoille tullessaan merkittävän aikaisuusparannuksen suhteessa Kontu-lajikkeeseen.
Se on ollut virallisissa lajikekokeissa kasvuajaltaan 6 päivää aikaisempi kuin Kontu.

Sampo soveltuu hyvin tuotantoon koko härkäpavun tuotantoalueella, viljelyvyöhykkeillä I-III.

Sampo on varreltaan hieman lyhempi kuin Kontu ja lakoontumista siinä on ilmennyt Kontua vähemmän.

Sato

Sampo on satoisa ja erittäin aikainen härkäpapu-uutuus. Se on satotasoltaan samaa tasoa kuin Kontu, vaikka on huomattavasti aikaisempi.

Sampon sadontuottokyky on ollut hyvä kaikilla koevyöhykkeillä ja maalajeilla.

Sampo on pienisiemeninen härkäpapulajike. Sen tuhannen siemenen paino on kokeissa ollut 302 g, mikä on noin 50 g alhaisempi kuin Kontulla. Pieni siemenkoko helpottaa kylvöä sekä puintia ja kuivausta, ja varmistaa sadon itävyyttä. Lisäksi pieni siemen kestää käsittelyä paremmin, eikä halkeile. Sadon valkuaispitoisuus on hieman Kontua korkeampi ja hehtaarikohtainen valkuaissato vähintäänkin Kontun tasoa.

Viljelyohje

 Sampo on erinomainen vaihtoehto valkuaisrehutuotantoon Etelä-Suomessa viljelyvyöhykkeillä I-III. Aikainen kylvö on tarpeen tuleentumisen varmentamiseksi.
Vyöhykeluokka I – III
Kovilla savi- ja hiesumailla voi antaa starttityppeä 30-40 kg/ha. Muuten typpilannoitusta ei tarvita, koska biologinen typensidonta on voimakasta. Kalium- ja fosforilannoitustarve on samanlainen kuin rehuviljoilla.

Lajikkeen harmaahomeen- ja lehtilaikunkestävyys on Kontun tasoa, melko hyvä, kestävyys suklaalaikkua vastaan on Konnun tasoa.

 

Katso Sampo härkäpavun lajike-esite