Perttu
Siemenet / Kaura /

Perttu

Perttu kaura

Laadukas kaura myös erikoiskäyttöön

Tulossa rajoitetusti kevään 2020 kylvöille.

Perttu on aikaisista kauroista satoisin ja laadultaan erinomaisesti myllykauran raaka-ainetuotantoon sopiva lajike. Suhteellisen korkean betaglukaanipitoisuutensa ansiosta Perttu sopii myös kuitukauran tuotantoon.

Kasvuaika ja korsi

Perttu on aikainen kaura 92,5 pv, kasvuajaltaan päivän Akselia aikaisempi ja päivän Niklasta myöhäisempi. Perttu on lujakortinen lajike (lako 16,3%). Korsi 94,8 cm on hieman lyhyempi kuin Niklaksen korsi.

Sato

Perttu on satoisin aikainen lajike. Se on Akselia aikaisempi, mutta Niklasta hieman myöhäisempi kaura. Perttu
nostaa satoisuudellaan aikaisten kaurojen kilpailukykyä myöhäisempiin lajikkeisiin nähden.
Pertun laatu on tasapainoisen hyvä. Tuhannen jyvän paino on aikaisten lajikkeiden parhaimmistoa. Alle 2 mmjyvien osuus sadosta on suhteellisen pieni. Hehtolitrapaino
on hyvä. Pertun rasva- ja betaglukaanipitoisuudet ovat keskimääräistä parempia. Perttu on ohutkuorinen ja Borealin omissa kuorintakokeissa se on käyttäytynyt
hyvin. Jyvä on valkoinen.

Viljelyohje

Suositellaan vyöhykkeille I–IV.
Perttu soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille. Erityisen hyvin Perttu on menestynyt savimailla. Perttu on melko rehevä kasvutavaltaan, joten hyvin pensastuneissa tiheissä kasvustoissa kasvunsääteen käyttö varmistaa hyvälaatuisen sadon.

Pertun taudinkestävyys on aikaisten kaurojen parhaimmistoa. Borealin omien Fusarium-testien mukaan Perttu ei ole kovin herkkä toksiinien kertymiselle. Siemenen peittaus ja tautientorjunta ovat tarpeen, jos kauraa viljellään yksipuolisesti ja etenkin suorakylvössä. Hyvät viljelykäytännöt pienentävät toksiiniriskiä.

Katso Perttu kauran lajike-esite